Overtocht met de ferry

 1. Als je met de auto of camper gaat, kun je het beste oversteken van Algeciras, Spanje naar TangerMed, Marokko. Deze trip duurt ongeveer 1,5 uur. Via Tarifa ben je er een stuk sneller echter kom je dan aan in Tanger zelf. TangerMed is een nieuwe haven een flink stuk buiten de stad zelf. De douaneperikelen gaan daar een stuk sneller en je bent na de douane direct op de snelweg.
 2. Kaartjes voor de ferry kun je het beste reserveren bij een van de kantoren van de ferry maatschappij zelf. Deze vind je onder andere  in Tarifa of Algerias. Het loont om te vragen naar de beste prijs. Bij ons werd de prijs verlaagt van € 265,- voor een retour met camper naar € 215,-. Toch de moeite 🙂
 3. Wanneer je weer incheckt bij de ferryterminal voor de terugreis laat je dan niet overhalen om extra geld te geven. Na het inchecken begonnen de heren om geld te vragen. Ze eisten € 10,- omdat ze ons geholpen hadden. Ze waren hierbij vrij opdringerig en liepen helemaal mee naar de auto. We hebben dit reeds van meerdere mensen vernomen dus laat je niet verleiden, tenzij je natuurlijk van je geld af wil 😉

Internet

 1. Indien je goed en snel internet wil, koop een marokkaanse SIM-kaart van Maroc Telecom met daarbij een internetbundel. De SIM-kaart kosten omgerekend € 3,- en een internetbundel van 12GB koop je voor € 10,-. Deze 12GB is 1 maand geldig. Het bereik van Maroc Telecom is ontzettend goed en ook de snelheid is verrassend!
 2. Op de meeste campings is wel internet beschikbaar. Dit werking en snelheid hiervan varieren behoorlijk en gaan van slecht naar redelijk goed. De router staat bijna altijd bij de receptie. Wil je niet bij de receptie in de buurt gaan staan dan is een Hotspot extender wel aan te raden. Bijvoorbeeld de Engenius ENS202 EXT Hotspot Extender. Hier te koop: https://www.mymediacenter.nl/engenius-ens-202ext-ez-v3-hotspot-extender.html

Verkeer

 1. Zorg voor een bijna lege tank benzine. Vanuit de haven Tanger Med kom je na ongeveer 30km het eerste tankstation tegen. En de benzine en diesel zijn hier een stuk goedkoper dan in Spanje.
 2. Op de tolwegen kun je niet met creditcard betalen en ook niet met Euro’s. Zorg ervoor dat je dus wat Dirham’s bij je hebt of wissel wat Euro’s om bij het eerste tankstation. ?
 3. Overal in Marokko kom je ze tegen. Mannen in gele hesjes die het parkeren proberen te regelen en je auto in de gaten houden voor je. Veel hebben een zelfgemaakt pasje en proberen te wijs te maken dat het allemaal officieel is. Dat is het natuurlijk niet maar ze bedoelen het goed. Het is dan ook gebruikelijk dan je ze 1 of 2 dirham geeft.
 4. Je kunt het beste zorgen dat je 100 dirham in je paspoort hebt zitten. Wanneer je namelijk aangehouden wordt door de politie en ze vragen om je paspoort is dit meestal voldoende om ze tevreden te houden 🙂

ETEN EN DRINKEN

 1. Alcohol kun je beste kopen bij de supermarktketen Carrefour. Sinds een aantal jaar wordt er geen alcohol meer verkocht bij de Marjane supermarkten. Bij elke Carrefour hebben ze een aparte afdeling waar je alcohol kunt kopen. Soms moet je even ‘zoeken’ maar het is er wel. Wijn is er volop te koop, met name Franse en Marokkaanse wijn. De wijn uit Frankrijk is alleen vrij aan de prijs. Kies daarom liever voor een Marokkaanse want die zijn ook erg lekker en helemaal niet duur. Bier hebben ze van de Marokkaanse merken Flag en Casablanca. Ook verkopen ze nog enkele grote internationale merken zoals Heineken. Bier is dan weer wel vrij duur. Reken op minimaal € 10,- voor een sixpack ?
 2. Iets wat altijd goed en veilig te eten is, is een vegetarische tajine. Ze zijn niet alleen ontzettend lekker maar worden flink doorgekookt dus is het zeker veilig om te eten.
 3. Flessen water en versie Jus d’orange is letterlijk overal verkrijgbaar. Overal waar toeristen potentieel kunnen komen zijn wel kraampjes of iets dergelijk te vinden die het verkopen. Super handig! 🙂
 4. Wat je ook overal en dan ook echt overal kunt kopen is Marokkaans Brood. Altijd vers, heel goedkoop en ook nog eens erg lekker.
 5. Vergeet niet om een fles arganolie te kopen. Laat je niet afschrikken door prijs, ook in Nederland is het spul vrij duur.
 6. Iets anders wat je zeker moet kopen is Amlou, dat gemaakt wordt van arganolie gemengd met grote hoeveelheden amandelen en honing.
 7. Wat je zeker moet uitproberen is een suikerrietdrankje. Het wordt vers voor je gemaakt van suikerriet een vleugje gember en limoen. Echt ontzettend lekker en ook nog eens gezond!
 8. En als laatste…verlaat het land voordat de ramadan begint. Nee zonder gekheid, tijdens de ramadan zijn veel cafés en restaurants overdag gesloten. Ergens een kopje koffie ☕️drinken of een hapje eten kan soms lastig zijn zolang de zon schijnt.

Winkelen

 1. Mocht je iets nodig hebben qua kampeerspullen dan kun je het beste naar Decathlon gaan. Er zijn inmiddels een flink aantal filialen van Decathlon in Marokko namelijk, natuurlijk alleen in de grote steden. De prijzen liggen trouwens op hetzelfde niveau als in Nederland.
 2. In Marokko zijn 3 grote supermarktketens van Marjane, Carrefour en Acima. De meeste in de grote steden aan de Westkust en in het Noorden. In de meer afgelegen gebieden niet en zul je het met de kleine lokale winkeltjes moeten doen. Bij de grote ketens kun je overigens bijna alles kopen wat je denkt nodig te hebben.

Geld ?

 1. Zorg altijd voor wat kleingeld ? in je broekzak. Veel mensen hebben het niet breed en soms voelt het gewoon goed om iemand wat te geven.
 2. Laat je niet gek maken door mensen die om geld vragen. Sommige kunnen best opdringerig zijn en brutaal! Als niets wilt geven zag dan duidelijk nee, meestal is dat voldoende. Soms blijven ze hardnekkig en moet je gewoon aanlopen of rijden.

Mocht je vragen, opmerkingen of aanvullingen hebben over deze tips. Aarzel dan niet om een berichtje achter te laten of via mail contact met ons op te nemen.

 

 

1 COMMENT

 1. Hoi Freek en Marielle!
  Ik ga over 3 weken naar Marrakech en ben bezig om in Nederland een simkaart te hopen om in Marrakech te gebruiken. Ik lees in jullie verslag dat je in Marokko makkelijk een simkaart en gb kunt kopen. Zijn jullie toevallig in Marrakech geweest? Weten jullie of je daar makkelijk een simkaart en gb kunt kopen?

  Mvg,
  Christine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here