P1120052Ook de weg van Tafraoute naar Agadir was niet de beste weg van Marokko, maar gelukkig wel weer erg mooi. Vooral het eerste gedeelte door de bergen! In kilometers was de rit niet zo ver, maar toch duurde het ontzettend lang en in de auto was het heet en vooral ook benauwd. ?

We waren dan ook heel erg blij toen we vroeg op de avond in Taghazout op camping Terre d’Ocean aankwamen. Onze mede-reizigers hadden gelijk: wat een ongelofelijk mooi uitzicht! De camping lag iets hoger en zo had je een geweldig mooi uitzicht over de zee en het strand! Wauw! ?

And indeed: What a view!
And indeed: What a view!?
:)
?
En natuurlijk eentje van de zonsondergang ;)
En natuurlijk ook eentje van de zonsondergang ?

Taghazout zelf is een oude hippie hang-out en nu vooral in trek onder de surfers. ? Het ligt een stukje boven Agadir en heeft een aantal hele mooie stranden die dus erg geschikt zijn om te surfen, ook voor beginners. Het is een leuk klein dorpje waar een zeer relaxte sfeer hangt.

Taghazout village
Taghazout village
Een van de vele grappige busjes :)
Een van de vele grappige busjes ??
Excellent view and excellent breakfast @ Cafe Mouja Taghazout!
Excellent view and excellent breakfast @ Cafe Mouja Taghazout!
:)
Interesting streetview ?
Ff wat boodschappen doen...
ff wat boodschappen doen… (zoek Freek)

Camping Terre d’Ocean is een van de betere campings in Marokko. Je hebt natuurlijk het geweldige uitzicht maar ook een fijn zwembad, goed restaurant en een zeer aardige eigenaresse.
Helaas is de camping wat minder geschikt voor kleine kinderen. Het ligt namelijk tegen een heuvel en als je niet uitkijkt ligt er zo iemand een aantal meter lager (zie foto). Daarnaast is de ondergrond van grind of grote stenen wat natuurlijk niet echt fijn loopt.
En het strand leek ook dichterbij dan het was. Het is namelijk een flinke klim naar beneden en dan nog eens een heel stuk over de weg. Niet praktisch dus.

.....misschien niet zo geschikt voor kleine aapjes!
…..misschien niet zo geschikt voor kleine aapjes! ???
Je hebt kwallen en je hebt KWALLEN!
Je hebt kwallen en je hebt KWALLEN!

Ons idee was om hier wat langer te blijven, maar helaas vonden wij het niet zo relaxt daar als we van te voren hadden gedacht…We zijn niet meteen vertrokken, want het uitzicht was adembenemend en er waren erg leuke en relaxte mensen op de camping! We werden namelijk uitgenodigd bij onze buren, Ton en Jannie, om wat te komen drinken bij hun 🙂 Ze hadden een grote pak lekkere Portugese wijn ‘meegesmokkeld’ uit Portugal en waren al 1001 keer in Marokko geweest. Ton en Jannie, hij Portugees, zij Nederlands, hadden eerst samen in Nederland gewoond, maar hadden het daar na een tijdje wel gezien. Toen zijn ze weer naar Portugal gegaan en zijn daar een camping begonnen, die ze inmiddels ook weer hadden verkocht. Ze hadden samen veel gereisd en vele landen bezocht. Ze hadden dan ook de leukste en gekste verhalen! ? Even later sloot ook Mark nog bij het gezelschap aan, ook Nederlander, alleen op reis door Marokko, ook weer met zijn eigen leuke verhalen. Het was een erg leuke avond en het was ook wel lekker om weer even Nederlands te spreken, na een hele tijd gebrekkig Frans 😉

Maar toch waren we wel toe aan een relaxte plek, dus na een dag of 5 zijn we verhuist naar een andere camping in de buurt. Camping Atlantica, met € 15,- per dag  de duurste camping van Marokko, maar deze ligt dan ook zowat direct aan het strand! Camping Atlantica is een camping volgens Europese standaard met luxe sanitair en vooral is alles lekker schoon. De camping is ook erg groot en tijdens het hoogseizoen wil je hier waarschijnlijk niet staan, maar gelukkig was het tijdens ons verblijf extreem rustig 🙂

Nice spot!
Nice spot!
New friends everywhere!
New friends around the world! ?

Voor de deur ligt een leuk strand waar we bijna elke dag wel even zijn geweest. Op het strand komt echt een mengelmoes aan mensen. Europese toeristen, lokale toeristen en natuurlijk ontzettend veel verkopers. Rustig liggen is er dan ook niet bij. Elke zoveel minuten komt er weer iemand vragen of je thee wil, een broodje wil kopen of op zijn paard of kameel wil rijden. Op zich niet zo erg en je leert ook snel erg duidelijk nee te zeggen, anders blijven ze maar aandringen. Het enige wat minder is, is dat dat paard of die kameel vervolgens voor je neus even zijn behoefte doet….het ruikt er dan ook niet altijd even lekker…. Gelukkig maar dat de vloed het meeste weer wegspoelt, anders was het zo gedaan met de toeristen…

Strandpoeper
Strandpoeper ???
Nog 2 strandpoepers ;)
Snel even stiekem een foto….want foto’s maken kost geld ?
Het strand voor Camping Atlantica!
Het strand bij Camping Atlantica!
Het blijft toch mooi, de zon en de zee!
Het blijft toch geweldig, de zon en de zee! ?
P1110935
P1110905

Een strand zonder al dat gehassel is het strand van Agadir, een supergroot, schoon en vlak strand. Hier kun je dus wel rustig liggen zonder dat verkopers je lastig vallen. Het strand is ook dè grote trekpleister van Agadir zelf. En natuurlijk moesten wij dit ook even met eigen ogen gaan bekijken:

Agadir beach!
Agadir beach!

Het gehassel en gebedel komt je bijna overal in Marokko tegen, op sommige plekken wat meer dan op andere. Vooral op plekken waar veel toeristen komen is het het ergst. Maar het gehassel van de verkopers went, en meestal zijn ze zo weer weg wanneer je duidelijk nee zegt. Je moet ze in elk geval niet het idee geven dat je interesse hebt….tenzij je dat wèl hebt natuurlijk… ?
Het bedelen kan soms best irritant zijn en vooral in Agadir werd het een beetje te dol. Nadat we boodschappen hadden gedaan bij de supermarkt en onze deze stonden in te laden in de auto, kwamen er in die paar minuten wel 5 verschillende mensen vragen om geld. De eerste was een oudere vrouw die vroeg om eten. Prima, eten mag je hebben zoveel je wilt. Maar toen Freek haar een broodje gaf, keek ze maar zuur en probeerde duidelijk te maken dat ze toch echt geld wilde hebben…
Geld geven doen we in principe niet. In principe, want soms voelt het gewoon goed om iemand wat geld te geven en dan geven we dat ook wel. Maar meestal proberen we iets van eten of drinken te geven en daar zijn de meeste bedelaars wel heel blij mee… Maar soms kom je toch brutale apen tegen! ?
Zo hoef je in Marokko bijna nergens te betalen om je auto te parkeren. Echter staat er letterlijk bij elke parkeerplaats wel een mannetje (compleet met een geel of oranje hesje en een soort van zelfgemaakt pasje om z’n nek) die zich voordoet als parkeerwachter (van de gemeente) die wel op je auto let. Natuurlijk niet voor niets en de soort van ‘ongeschreven regel’ is dan ook dat je ze een paar dirham geeft. En daar zijn de meesten dan ook heel blij mee en ook wordt je auto meestal prima bewaakt ? Eén jongen vond 2 dirham blijkbaar niet genoeg en gaf deze weer terug,. Hij wilde méér! Want hij had toch zeker een uur met z’n stoeltje tegen onze auto aan, zitten koffie drinken met z’n vriend… Ja hoor! Natuurlijk! Freek nam de 2 dirham weer aan, stopte deze terug in zijn portemonnee, bedankte de jongen en reed aan. Het ondankbare schepsel stond erbij een keer ernaar. Wie het kleine niet eert…. ?

Vlakbij Agadir bevindt zich een ontzettend mooie vallei die bezaait is met watervallen en poeltjes waarin je kunt zwemmen. Aan het begin van de kloof vindt je veel palmbomen ? en ook hier stroom de rivier. De vallei heeft de toepasselijke naam ‘?Paradise Valley?’ gekregen, want paradijselijk is het zeker! Door de vallei loopt een 2,7 kilometer lang wandelpad wat je uiteindelijk bij de watervallen of poeltjes brengt. Het is een goed gemarkeerd pad maar niet altijd even makkelijk te bewandelen. Slippers zijn in elk geval nìet aan te raden… ?
Onderweg kom je diverse eet en drinkstalletje tegen waar je bijvoorbeeld koffie of een glas versgeperst sinaasappelsap kunt kopen. ?

Onderweg naar Paradise Valley...
Onderweg naar Paradise Valley…
Uitzicht over de valley
Uitzicht over de vallei…
Bloemen!
Bloemen!
IMG_2851
IMG_2825
Yeehee ff pauze :)
Yeehee ff pauze ☕️
Eindelijk aangekomen bij de waterpouletjes :)
Eindelijk aangekomen bij de waterpoeletjes ??
Swimming time :)
Swimming time ??
:)
?

Op de camping was het heel erg rustig. Er stonden maar enkele andere mensen en af en toe kwam of ging er weer iemand. Op de plek naast de onze kwamen elke dag 4 kittens kijken… Eerst waren ze heel erg bang en schuw en schoten ze al weg als wij ook maar met 1 vinger bewogen. Maar de arme drommels hadden geen moeder meer en hadden honger en dorst. Dus langzaamaan kwamen ze dichterbij en werden ze steeds minder bang. Ze aten de brokjes van Lima en dronken uit haar bakje. We konden het niet laten om kattenvoer te kopen voor ze. Ze werden steeds brutaler en kwamen ‘s avonds spelen op onze mat, klommen op onze stoelen en keken of er nog wat op tafel lag, terwijl wij binnen door het raampje keken 🙂 Het was een komisch gezicht, die 4 kleine katjes en we waren er stiekem wel gek op geworden. Maar helaas passen 4 kittens er ècht niet meer bij in ons busje en moesten we ze toch echt in Marokko laten. Gelukkig zou Chantal goed voor de poesjes zorgen! Chantal en haar man stonden al een hele tijd op deze camping, want zij waren een chalet aan het verbouwen op de camping. Ze zouden dan ook voorlopig nog wel op de camping zijn 🙂 Goed nieuws voor de poesjes dus! 😀 Èn voor ons, want wij konden ze met een gerust hart achter laten. 🙂

Yeehee poesjes!
Yeehee poesjes!
IMG_2872
IMG_2783
:)
🙂
Papa! De poesjes zitten achter dit hek!
Papa! De poesjes zitten achter dit hek! Ik weet het zeker!
Papa wakker worden, it's your B-day! :)
Papa wakker worden! It’s your B-day! ?
Birthday Breakfast
Birthday Breakfast ?☕️
Yeehee taart!
Yeehee taart! ?

Voor de rest was was het vooral chill and relax 🙂 Rustig aan werken, de bus een keer grondig schoonmaken, lekker koken en natuurlijk elke dag even naar het strand! Hoewel het een geweldige camping en plek was begon het na 2 weken toch weer te kriebelen om verder te gaan. Het was al begin juni, dat betekende  dat we langzaam terug aan het trekken waren richting het noorden en dus weer richting Europa. Verder langs de kust naar het noorden… Essaouira (weer zo’n surfspot) moest een erg leuke bestemming zijn… Dus off we went again!

P1120004
Familytime: priceless! ?

 

11 COMMENTS

  1. Leuk om te lezen dat jullie nog steeds genieten van de reis
    Hopelijk duurt hst nog even voor jullie thuis zijn

    Piet en gonda

  2. De vergezichten en locatie hebben/hadden weer een hoge wow-factor! Heerlijk genieten! En je laten verrassen oor wat er nog meer komt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here